Ads

onsdag 24. mai 2017

Bestemors suksessterte


Allergen: egg (eggehvite, eggeplomme), mandler, melk (smør, fløte)

Ha eggehviten fra 4 store eller 5-6 små egg i en bolle og pisk til det danner seg myke topper. Tilsett 75 gr melis og fortsett å piske til eggehviten er stivpisket.

Bland sammen 150 gr malte mandler og 75 gr melis. Vend blandingen forsiktig inn i eggehviten.

Ha røren over i en smurt 24 cm rund form og stek på 175°C, nederste rille i 35-40 minutter.

Avkjøl.

Ha 1 dl krem fløte, 4 store eller 5-6 små eggeplommer, 125 gr sukker og 1 ts vaniljesukker i en gryte. Varm opp over svak til middels varme under konstant omrøring til blandingen tykner. Hell blandingen over i en skål og sett den til avkjøling i kjøleskapet til den er ca 35°C.

Pisk 150 gr romtemperert smør hvitt og rør inn i eggeblandingen. Sett eggekremen tilbake i kjøleskapet til den er kald. Bre den over kakebunne og pynt etter eget ønske.

Mandel allergi: om en tåler feks. hasselnøtter kan de erstatte mandlene i bunnen. Et annet alternativ er å bruke havremel.

Eggehvite allergi: Ha 150 gr grovhakket mandler i en foodprossessor og tilsett 6-7 dadler uten sten og 1 ss honning. Kjør massen sammen til en deig. Tilsett evt mer honning om en ønsker en søtere bunn. Trykk deigen ut i smurt kakeform, det kan også være lurt med bakepapir i bunnen og sett i fryseren mens en lager kremmen.

Eggeplomme allergi: Kok opp 1 1/2 dl fløte,125 gr sukker og 1-2 ts vaniljesukker. Rør ut 4 ss maizenna i 1/2 dl kaldt vann. Når sukkeret har løst seg opp helles maizennablandingen i under konstant omrøring. Kok til blandingen tykner, avkjøl og rør inn i 150 gr smør som er pisket hvitt.

Melkeallergi: Erstatt fløte med kokosfløte eller soyafløte. Om en bruker kokosfløte smakes kremen til med vaniljesukker når den er ferdig pisket for å unngå at den blir gir søt. En kan også redusere sukkermengden til 80-100 gr. Smør erstattes med melkefritt margarin.

Laktoseintoleranse: kremfløte erstattes med laktosefri kremfløte. Meierismør inneholder 0,6 gr laktose pr 100 gr noe de fleste med intoleranse tåler, tåles ikke dette brukes melkefritt margarin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar