Ads

lørdag 13. mai 2017

Grillet greske lammeboller med bakte småpoteter og kremet tzatziki800 gr kverna lammekjøtt (evt. kjøttdeig av lam), 1/2 kinesisk hvitløk finhakka, 1-2 rød chili delt i skiver, 1 ts finhakket rosmarin (2 ts tørket rosmarin), 1 ts salt og 1/2 ts sort pepper blandes lett sammen.

Liker en sterk mat anbefales det å bytte ut rød chili med 1-2 stk finhakket rawit chili. Husk at den varierer litt i styrke slik at det kan være lurt å blande først inn en og steke seg en prøvekake før evt nr to tilsettes.

Ha litt kaldt vann på hendene og trill ut bollene. Små boller veier ca. 30 gr pr stk, store boller er ca 60 gr pr stk.

Bollene pensles med nøytral olje og grilles i 3-5 minutter på hver side eller til de er gjennomstekt.

En kan også stek bollene i stekepannen i nøytral olje på middels varme i 3-5 min på hver side. Steketiden avhenger av størrelsen. Eller i stekeovnen på 180 grader i 5-8 minutter.


Bakte små poteter på grillen

Beregn 4-8 små poteter pr person.

Vask poteten og la de koke i 10 minutter i lettsaltet vann. La potetene dampe godt av seg etter koking. Vend potetene i olivenolje, 5-6 fedd finhakket hvitløk og 1-2 ss flaksalt. Brett aluminiumsfolie dobbelt og legg potetene midt på, pakk sammen folien slik at den blir tett og legg på grillen. Etter 8-10 minutter åpnes folien og potetene snus for å få en jevn farge. Grill videre i 8-12 minutter eller til de er myke gjennom.

Om en ønsker å bake potetene i stekeovnen har en de vaskede potetene i en ildfast form, ha over nøytral olje (nok til å dekke bunn av formen), 5-6 fedd finhakket hvitløk og 1-2 ss flak salt. Bland alt godt sammen og stek på 175 grader i 15-20 minutter eller til de er myke inni.


Kremet tzatziki

Allergen: Melk (kremost, fetaost, melk), sitrus (sitron)

250 gr kremost naturell (f.eks. snøfrisk) blandes med 2-4ss melk, pisk sammen til en tykk røre. Finhakk 1/2 kinesisk hvitløk og tilsett sammen med 3/4 grov revet agurk - husk å la agurken ligge 10-15 minutter i en sil å renne av seg, evt. pakk i et klede og vri ut vannet.

Smak til med salt, pepper og litt sitron. Ha i 1 ss finhakket persille.

Melkeallergi: Bruk melkefri kremost av soya og spe med soya melk eller annen melkefri drikk. Om en ikke tåler soya kan en bruke kokos krem, tzatzikien vil da få en litt søtere smak som en til en viss grad kan motvirke ved å tilsett mer sitron. Om en øker mengden sitron må en redusere mengden melk slik at tzatzikien ikke blir for tynn.

Laktoseintoleranse: Bruk laktosefri kremost naturell sammen med laktosefri melk.

Sitrusallergi: Sitron kan byttes ut med eplesider eddik.

KokkeHelene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar