Ads

tirsdag 16. mai 2017

Norsk oppskrift på diett (Lasagne)


Allergen: Gluten (durumhvete, hvetemel), melk (melk, smør, ost)

Tomatsaus

Finhakk 3 fedd hvitløk og 1 løk, ha i en varm stekepanne og stek til det er blankt. Tilsett 400 gr kvernet kjøtt (storfe, svin eller kylling), når kjøttet er gjennomstekt tilsettes 2 bokser hakket tomater, 1 ts oregano, 1 ts basilikum, 1/2 ts timian, 1/2 ts pepper og 1 ts sukker.

La det hele små koke under lokk i minst 20 minutter, rør av og til. Om sausen blir for tykk tilsettes 1-2 dl vann.

Ostesaus

Smelt 3 ss smør og rør inn 3 ss hvetemel, når blandingen er fri for klumper rør en inn 7 dl melk - spe med litt melk om gangen. Smak til med salt, pepper og muskat. La sausen koke under omrøring i 7-8 minutter, før 5 dl revet ost tilsettes. Rør til osten er smeltet.

Montering

Smør en ildfast form som passer til lasagne platene.

Legg et tynt lag ostesaus i bunn av formen, og dekk med lasagne plater. Legg så et nytt lag ostesaus, tomatsaus og revet parmesan, før en legger et nytt lag med lasagne plater. Gjenta til en har 4 lag med lasagne plater. Avslutt med ostesaus, tomatsaus og revet ost.

Steik midt i ovnen på 200 grader i 30 til 40 minutter. La lasagne kvile i 5 minutter før servering. Server med salat og revet parmesan.

Glutenallergi: Benytt glutenfrie lasagne plater. Erstatt hvetemel med rismel i ostesausen.

Melkeallergi: Hvit saus uten melk

Smelt 80 gr margarin uten melk (f.eks. Melange uten melk og soya) i en gryte, pass på at margarinen ikke blir brunt. Tilsett 80 gr hvetemel og rør det godt sammen. La det surre på middelsvarme i et par minutter.

Ta gryten av platen eller sett platen på svakeste varme, spe med 4 dl ris drikk og 3 dl kokos fløte (annen melkefri drikk som soya drikk eller havre drikk (inneholder gluten) kan også benyttes).

Om en synes at sausen blir for søtt, tilsettes litt sitronsaft. Merk at sausen da ikke kan spises av en med sitrus allergi.

Kok opp sausen under omrøring og la koke i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

Erstatning for ostesaus

I en gryte blandes 6 dl soyamelk (eller annen melkefri drikk), 6 ss vann, 2 egg, 4 ss rismel og 2 ss sennep. Varm opp under omrøring og rør til den tykner. Smak til med salt og pepper.

Laktoseintoleranse: Erstatt melk med laktosefri melk. Meierismør inneholder 0,6 gr laktose pr 100 gr noe de fleste med intoleranse tåler, tåles ikke dette brukes melkefritt margarin. Faste hvite oster som Norvegia og Jarlsberg er laktosefri.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar